20-годишен юбилей на танцова формация “Ритмика” и танцов състав “Искрица”


            В юбилейната за Борово 2014 г. младият град чества още два юбилея – 10-та годишнина от създаването на ЦСРИ „Детелина” и 20-та годишнина от създаването на читалищните танцови формации. И двете събития по традиция се случиха в навечерието на 24 май. Вечерта преди най-любимият български празник Народно читалище “Искра 1898” – град Борово покани боровчани на голям концерт в чест на 20-та годишнина от създаването на танцова формация “Ритмика” и танцов състав “Искрица”.
            Формация “Ритмика” и танцов състав “Искрица” са познати във всички общини на област Русе. Без тяхно участие не е проведен нито един общоградски концерт през последните 20 години. В далечната 1994 г. с няколко месеца разлика и с много любов се родиха два детски танцови колектива – единият за модерен балет, другият – за народни танци. Без тяхно участие през последните 20 години не се провел нито един общоградски концерт, двете формации са неизменни участници в културния живот на общината. Нещо повече без тях културният живот на Община Борово нямаше да е толкова пъстър и очарователен. Затова юбилейните концерт е организиран от читалищното настоятелство в навечерието на 24 май.
            Танцов състав “Искрица” е създаден през първата половина на 1994 г., с деца от три възрастови групи. Първият концерт е изнесен само три месеца след началото на репетиционната дейност. По случай 100-годишния юбилей на читалището през 1998 г. на сцената излязоха не само децата, но и техните родители. Заслугата за това е на създателя и първия ръководител на “Искрица” - хореографът Цецко Колев, който е и почетен гражданин на Община Борово. Той ръководи състава почти десет години като го извежда на много сцени в страната и в чужбина – Франция, Италия, Турция, Молдова, Германия. След напускането на г-н Колев “Искрица” продължава да съществува, ръководена от Илия Колев, Калоян Илиев, Димитър Гайдаров и Милчо Николов. Настоящ ръководител на състава е Иван Янков.
            В празничната вечер Цецко Колев беше гост на юбилейния концерт. Поздрав за боровчани бе изпълнението на танцьори от танцово училище “Кукери”, създадено и ръководено от г-н Колев.
            Таноцова формация “Ритмика” е създадена в началото на 1994 г. като една от дейностите на Центъра за работа с деца, функциониращ тогава. Първоначално формацията започва работа с момичета от седми клас, но постепенно с годините се разраства и достига до 50 участника от четири възрастови групи от 3 до 18 г. От 1994 до 2000 г. формация “Ритмика” освен самостоятелни участие, има участие в Детския музикален театър, който функицонира към ЦРД. След закриването му през 2000 г. формация “Ритмика” беше осиновена от Народно читалище “Искра 1898”. Репертоарът на формацията е изграден от танци, както по класически творби, така и от фолклора от различни страни и народи до най-модерните хитове. През всички тези години нейн ръководител е Ирина Иванова.
       
В юбилейния концерт на боровските формации се включи примабалерината на Русенската опера – Весела Василева. Повод за това са не само боровските корени на Василева, а и това че преди 20 години Василева е една от първите участнички във формация “Ритмика”. През 1994 г. тя дебютира на боровска сцена в концерт по повод Десетгодишния юбилей от обявяването на Борово за град. Василева изпълни “Лебедът” от “Карнавал на животните” на Камий Сен-Санс.
            На празника бяха поканени всички участници в двата танцови колектива. Цветя и поздравителни адреси те получиха от кмета на Община Борово – Георги Георгиев, предстедателя на Общинския съвет – Валентин Панайотов, директорите на ОДЗ “Славейче”, СОУ “Св. Климент Охридски” и ЦСРИ “Детелина”, народно читалище “Христо Ботев 1928” – село Обретеник и др.
        Читалищното настоятелство на  НЧ “Искра 1898” – град Борово награди всички участници в танцовите формации с почетен плакет, изготвен специално за 20-та годишнина.
            Настоящите танцьори на “Ритмика” и “Искрица” получиха празнична торта и много лакомства от кмета на общината, от председателя на Общинския съвет и от местни боровски фирми.
            Празничният спектакъл напълни големият салон на читалището с родители, близки и граждани. Сцената сияеше от светлини и беше обсипана с цветя.
            Празниците имат тази особеност да събират хората и да ги веселят, да ги обединяват и да правят така, че те да се чувстват като общност. Затова и културният календар на общината е изключително богат, пъстър и многообразен.


Текстът е писан през м. май 2014 г.
"История, изхвърлена от сайта на Община Борово"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!