Празникът на рибата във филм на "Дестинация България"


На 6 юни за трети пореден път се проведе Празник на рибата – Батин 2015 г. Мероприятието е ежегодно и съпътства честването на Деня на река Дунав. Домакини са кметството в село Батин, Народно читалище „Селски будител” и местния пенсионерски клуб. Към тях за втора година се присъединиха доброволци от град Борово, от екипа, който ежегодно организира Фолклорният фестивал „От Дунав до Балкана”.
            Празникът беше открит от кмета на село Батин – Бахри Ефраимов, приветствие поднесе кмета на Община Борово – Георги Георгиев. Празникът беше заснет от екипа на предаването „Фолклорът” от телевизия „Дестинация България”. Авторката на предаването Илияна Найденова и кмета Георги Георгиев бяха дарени от домакините с празнични кравай, за да се сбъднат всички пожелания за берекет и здраве, изречени към жителите на село Батин и община Борово. Екипът на предаването посещава село Батин за втори път, през декември засне местния обичай „Бразая и коледари”.



На събитието присъства румънска делегация, водена от бившия кмет на село Петрушани Емил Пику. Село Петрушани се намира на брега на Дунава срещу Батин. По време на Руско – турската война руските инженерни части свързват Петрушани и Батин с понтонен мост, по който основно се доставят храни, по-рядко преминават хора или към Русия се отправят тленните останки на загиналите офицери от руското дворянство. Лятно време, когато водата се оттегли, още може да се видят основите му. Приятелските връзки между Община Борово и Община Петрушани датират от средата на 90-те години, а Емил Пику си остана завинаги приятел на хората от Община Борово.
Красивото село Батин има невероятния късмет да се намира на брега на  величествена река – белият бистър Дунав, за който са изпети толкова песни. Рибата е природно богатство, което украсява празничната трапеза на хората от този край, а в българската митология освен храна, тя е и символ. За втора поредна година батинчани споделиха своите тайни рецепти за рибени ястия и най-вече тайната на своята прочута рибена чорба. Батинската чорба се вари от шест вида дунавска риба. Тази измайсториха Илияна Миланова, Ценка Манолова, Русанка Тодорова. В приготвянето на рибената чорба се включи директорът на Общинското предприятие „Обществено хранене и социални услуги” – Нели Цветкова и много доброволци.



Дамите от пенсионерския клуб бяха приготвили и други традиционни и съвременни рибни ястия. Гостите ги опитаха, а майсторките споделиха рецептите си с екипа на предаването „Фолклорът”.
Фолклорът - традиция, светоусещане, приказка и вяра, мистика и ритуалност, мост между поколенията, машина на времето; фолклорът – минало, настояще и бъдеще, е онова велико чудо, което сбира хора за радост, за раздумка, за надпяване и надиграване. От тези разбирания за съхраняване и разпространяване на фолклорното ни наследство се ръководят работещите в сферата на културата в Община Борово, затова през последните три години – двете най-големи културни събития в общината се провеждат по знака на фолклора – Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана” и Празник на рибата - Батин.



Празничната програма продължи с общински фолклорен празник, в който взеха участие певческите групи, танцовите състави и индивидуалните изпълнители от читалищата и пенсионерските клубове в град Борово, селата Волово, Обретеник, Екзарх Йосиф, Горно Абланово и Батин.
За пръв път Кале баир събра заедно над 500 души. В празничната програма участваха 200 самодейци. Цели семейства бяха дошли, за да погледат и послушат песните и танците, да опитат рибената чорба и да се насладят на красивата гледка. Седемте заслона не бяха достатъчни, за да поберат всички желаещи да си приготвят на открито вкусни ястия. Пъстри шатри и чадъри осигуриха прохлада в летния ден.


Текстът е писан през м. юни 2015 г.

към История, изхвърлена от сайта на община Борово

Година и половина по-късно - забвение и трева.

http://myroads.mobi/16758/ot-byala-prez-belyanovo-do-batin-ot-most-na-most-ta-do-ostrov/

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!