С книги на местни автори Община Борово ще отбележи 30-тия си рожден ден


            На 5 септември 2014 г. се навършват 30 години от обявяването на Борово за град. По този повод Община Борово финансира издаването на пет книги на местни автори, три от тях вече са факт.
           
“Духовни спомени” е книга, в която за пореден път се възкресява миналото на село Обретеник. Тя събира спомени, рецензии, критически отзиви, поздравителни слова и мемоарни текстове на професионални литератори и обретенчани, посветени на две големи обретенски имена – Кънчо Бакалов – краевед и автор на историко-етнографския труд “Обретеник” и Иван Коларов – писател – сатирик.
            Народно читалище “Христо Ботев 1928” пази литературното и материално наследство и събира на ежегодни срещи близки, почитатели, читатели и местни хора.
            През 2013 г. бе отбелязан двойния юбилей от рождението на именитите земляци. Денят беше 1 април – рождения ден на Иван Коларов, на който, ако беше жив, щеше да навърши 90 години. На 16 февруари 2013 г. Кънчо Бакалов щеше да навърши 80 години. Много от материалите, включени в книгата бяха прочетени на тази среща. Още тогава Тодор Билчев и Никола Бенин изявиха намерение да  съставят и издадат сборник с материалите от срещата. Потърсиха подкрепа от кмета на Община Борово – Георги Георгиев, който заяви че през следващата юбилейна за общината 2014 г. има намерение да финансира издаването на книги на местни автори. И така към литературното наследство на двамата творци се добави книга, която събира спомените за тях и признателността на съставителите на сборника – Тодор Билчев – специалист в Държавния архив и Никола Бенин – преподавател в Русенския университет.
           
Заразен от ентусиазма на Билчев и Бенин, покорен от духовно величие на обретенските колоси, кметът Георги Георгиев предложи в бюджета на Община Борово да бъдат предвидени средства, с които да се издадат пет книги на местни автори. Общински съвет – Борово единодушно одобри предложението. През 2014 г. книжовното наследство на община Борово ще бъде допълнено със следните заглавия: “Духовни спомени” – сборник със съставители Тодор Билчев и Никола Бенин; “Сълза за мама” – сборник разкази от Нели Цветкова; “Горно Абланово” – един огромен труд за историята и настоящето на селото, автори – Тодор Билчев и Йорданка Ватева; “Село Екзарх Йосиф” – историко-етнографски труд на местния краевед Илия Калинов, “Боровски иглици” 2 – сборник с поетичното наследство на боровчани.
            В началото на юни  две от книгите вече са факт. На 2 април 2014 г. съставителите на сборника Билчев и Бенин представиха своето издание пред най-признателната и сърдечна публика – обретенската. Обретенчани носят в сърцето си Кънчо Бакалов и Иван Коларов, не забравят създаденото от тях и възкресяват спомените си колективно. Книгата беше представена и приета с голям ентусиазъм, съставителите раздадоха много автографи. Мариана Минева – директор на дирекция “Специализирана администрация” поздрави авторите от името на кмета на Община Борово.
           
В края на месец май 2014 г. от печат излезе и сборника с разкази “Сълза за мама” на Нели Цветкова. Книгата беше издадена от русенското издателство “Гаяна”, а собственикът - писателят Явор Цанев също се оказа земляк, семейството на неговия баща произлиза от село Горна Манастирица, едно от селата образували днешно Борово. Авторката Нели Цветкова е настоящ директор на ОП “ОХСУ” в Община Борово и дългогодишен социален работник в града. Разказите от “Сълза за мама” са съпреживените истории на хора от общината. Със съчувствие, и с носталгия по своята рано починала майка, Нели Цветкова разказва за болките, трудностите и радостите в живота на възрастните хора, за достойнството и смелостта, с които те посрещат съдбите и  изпитания си. „Сълза за мама”  се срещна с  боровската публика на 25 юни.
           Преди да бъде представен като издател Явор Цанев посети родния град на своите предци и представи сборниците си  с разкази “Страноприемницата” и “Вино за мъртвите”.  Това се случи на 16 април 2014 г. в Народно читалище “Искра 1898”.
             
До отпечатването на настоящия юбилеен вестник книгата ”Село Екзарх Йосиф” вече ще е литературен факт. Тя ще бъде представена пред обществеността на селото на 30 август – Денят на ябълката, а на 2 септември авторът й ще гостува на боровската публика – мероприятието е част от юбилейния празничен афиш. Книгата “Горно Абланово” трябва да бъде готова в началото месец октомври, заедно с новото читалище, което се строи със щедрото дарение на друг земляк – Игнат Канев. За Денят на народните будители Народно читалище “Искра 1898” ще представи своята втора рожба – сборника “Борови иглици” 2. Първите “Иглици” излязоха през 2011 г. по инициатива на Светла Цветкова – дългогодишен библиотекар там. Въпреки че г-жа Цветкова излезе в пенсия, нейните колежки продължават да съхраняват литературните традиции в местното читалище.

Текстът е писан през м. април 2014 г.
"История, изхвърлена от сайта на Община Борово"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!