Поклон пред паметта на героите

На 12 ноември 2013 г. бе в град Борово бе открит паметник на загиналите във войните – Сръбско – българската, Балканските войни, Първата и Втората световна война. Паметникът е разположен в един от двата квартала на днешно Борово и е посветен на 17 загинали жители на село Балабанлий или Горазд (днешно Борово е създадено от старите села Горазд и Горна Манастирица). Проектът е на архитект Венелина Бочуковска, а склуптурната адаптация и изпълнението са на художника от  град Бяла Серьожа Стефанов. Средствата за паметника са осигурени от Община Борово, ППК „Горазд”, Регионален съюз на сержантите и офицерите от запаса и резерва в град Русе. С доброволен труд помогнаха много боровчани, сред които Пламен Симеонов, Ивелин и Тодор Лазарови, Цветомир Гатев и др.
           
Общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва и Община Борово изработиха съвместна двегодишна програма 2012 – 2013 за честване Стогодишнината от Балканските войни. Построяването на паметника е една от инициативите за отбелязване на годишнината и заключително мероприятие. В тържествата по случай честванията активно участие взе Народно читалище „Искра 1898”, СОУ „Св. Климент Охридски” – град Борово и младежката организация на БЧК.
            Особената заслуга за издирването на имената на загиналите герои от село Балабанлий принадлежи на Тотьо Манев, член на общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва и местен краевед. Господин Манев посети много пъти Военния архив в град Велико Търново и  успя да издири имената на загиналите герои и кратка информация за съдбата на някои от тях. Друга инициатива, за която г-н Манев трябва да бъде поздравен, е издирването на наследниците на героите от войните от селата Балабанлий и Горна Манастирица. По инициатива на Общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва бе изработен юбилеен плакет и връчен  на наследниците на загиналите във войните, както и на боровчани, участвали със средства или с доброволен труд в работата по изграждането на паметника.
          
  Паметникът бе открит от заместник – областния управител Милена Хинкова и кмета на община Борово – Георги Георгиев. Цветя бяха поднесени от Община Борово, Общински съвет – Борово, СОУ „Св. Климент Охридски”, ЦСРИ „Детелина”, Регионалната и общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва, граждани и наследници на загиналите във войните.


Текстът е писан през м. ноември 2013 г.



История, изхвърлена от сайта на община Борово

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!