Първа копка за изграждане на читалище...

На 2 юни 2014 г. в родното село на Игнат Канев – Горно Абланово, Община Борово бе направена първа копка на сградата на читалище и културен център. През месец април читалищното настоятелство свика общото събрание, което взе решение да промени името на читалището от “Пробуда 1924” на “Пробуда – Канев 1924”, за да изрази благодарността си към щедрия дарителски жест на своя виден съгражданин.



            Игнат Канев дарява на читалищното настоятелство 250 000 канадски долара, с който да бъде изградена сграда, в която ще функционират читалище и културен център. Тя ще разполага с голяма зала със сцена и 120 седящи места, клуб и библиотека. Проектът на сградата е на архитект Цвети Русинов, а изпълнител на обекта ще е “Медиком” с управител инж. Диян Василев. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 119 дни.



            През годините периодично г-н Канев е дарявал много средства за родното си село – за закупуване на линейка, за изграждане на сградата на детската градина, за изграждане на компютърен кабинет в училището. Възрожденският жест на видния аблановчанин е следствие на желанието му още веднъж да направи нещо за родното си село. Изборът това да бъде читалище е и функционален, и символичен. Местното читалище, макар и да разполага само с една щатна бройка и бюджет от около 7000 лв годишно, е изключително активно. Самодейците  вземат участие в много културни инициативи, конкурси и фестивали, но са лишени от възможността да се изявяват на сцена в родното си село. Затова първата копка събра и много от местните самодейци и граждани на Горно Абланово, развълнувани от радостното събитие.
            Община Борово също взема участие в изграждането на новия обект. Само преди седмица тя закупи от наследниците дворно място, в съседство с бъдещото читалище – културен център. То ще бъде облагородено, за да хармонира с красивата сграда. Освен това Община Борово ще даде своя принос в допълнителните дейности по сградата. Вероятно ще са необходими около 50 000 – 60 000 лв, които настоящият управленски екип ще осигури.



            Новата сграда ще се издигне на мястото на днешните помещения на  читалище “Пробуда 1924”. За времето на строежа и оборудването на сградата за читалищни дейности са пригодени помещения в кмеството на село Горно Абланово.
            През тази година Народно читалище “Пробуда 1924” навършва 90 години. По този повод от печат ще излезе книгата на Тодор Билчев и Йорданка Ватева “Горно Абланово”. Тодор Билчев е известен русенски писател, неразривно съврзан с друго село – Обретеник, от Община Борово. Книгата “Горно Абланово” е шестата книга, която писателят посвещава на своята община. Повече от година той работи по “Горно Абланово”, подпомаган от ентусиазма на Йорданка Ватева – библиотекар при читалището и общински съветник в Общински съвет – Борово.
            Горно Абланово е родно място и на народната певица Руска Недялкова, която също присъства на събитието.



            Вчерашният ден – 2 юни е подбран символично от кмета на Община Борово – Георги Георгиев  заради връзката с великото дело на Христо Ботев. Символична копка направиха брата на Игнат Канев – Симеон Канев, кметът на Община Борово – Георги Георгиев, кметът на село Горно Абланово – Росен Иванов, проф. Христо Белоев – ректор на Русенския университет, Тодор Златев – бивш кмет на Горно Абланово /мандат 2003-2007/ и родственик на г-н Канев, и инж. Диян Василев.
            След официалната част снимки и видеоклипове на събитието са изпратени на г-н Канев.



            След като бе поставено началото на строителните дейности по изграждането на новото читалище, самодейци от Народно читалище “Искра 1924”, съвместно с ученици и учители от ОУ “Христо Ботев” и с членове на Общинската организация на сержаните и офицерите от запаса и резерва положиха венци и цветя на паметника на героите от войните, разположен в централния парк на село Горно Абланово. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички загинали за освобождението и обединението на Родината.



            Макар и значително обезлюдено в последните години Горно Абланово все още впечатлява с възрожденския дух и будна мисъл на своите жители. 

към История, изхвърлена от сайта на община Борово

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!