Първа глава. Когато едно дете става любимо - 2008

ПЪРВА ЧАСТ
Златните години на устрем и възторг

Първа глава
Когато едно дете става любимо

           През годините сме правили няколко опита да създадем фестивална фолклорна традиция. Първият по-сериозен беше през 2004 г., когато организирахме фолклорен фестивал по повод 20-я юбилей на Община Борово. Той се проведе на 5 септември 2004 г. на откритата сцена в центъра на града.
            Една от най-тежките години в моя живот е 2008 г. Може би за компенсация на това служителите на Народно читалище „Искра 1898” – Светла Цветкова, Атанаска Иванова и Петранка Петкова ми предложиха идеята читалището и общината да си партнират при ежегодната организация на фолклорен фестивал. Идеята получи подкрепа и на тогавашния кмет д-р Иван Попов. Днес, най-искрено мога да кажа, че съм му благодарна за това. Читалището кандидатства с проект пред Министерство на културата и получи 3000 лв. за финансиране на първото издание.
            
И сега ще напиша едно от нещата, от които ужасно се срамувам. От първото издание на фестивала имам само десетина снимки. Правила съм клипчета, които не вършат кой знае каква работа в една история. 

            От архива:
            Интервю на кмета на Община Борово – д-р Иван Попов в бр. 37 на в. „Форум”, 25 септември – 1 октомври 2008 „В малките селища могат да се случват добри и красиви неща”.
            …
-          Празнувахте един от най-хубавите празници на Община Борово, какво си
обещавате пред себе си като кмет?
-          Убеден съм, че следващият празник ще бъде по-хубав от сегашния. Вярвам,
че дните 5 и 6 септември 2008 г. ще останат за дълго в спомените на боровчани. Проведе се първият фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана”, който събра 40 колектива с над 700 участници. Дойдоха творци от Софийско, Видинско, Търговищко, Хасковско, Великотърновско, от всички общини на област Русе, от всички населени места на общината. Получи се прекрасен празник. Община Борово се сдоби с много приятели от близо и далече. Наши гости бяха съседите ни отвъд Дунава – от община Петрушани.

             Първата кратка история създадох по повод V-то юбилейно издание през 2012 г.

            От архива:
            История на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана”
            „Фестивален вестник”, бр. 1, 2015 г.

Фолклорният фестивал „От Дунав до Балкана” се роди на 4 септември 2008 г, състезателните дни на първото издание бяха 4 и 5 септември. Стартира под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов и под патронажа на кмета на Община Борово – д-р Иван Попов. Министерство на културата осигури 3000 лв. за подпомагане на проявата, организатори тогава, сега и за в бъдеще ще бъдат Община Борово и Народно читалище „Искра 1898” – град Борово.
Трябва да сме били много убедителни или информационната кампания да е била много добра, не знам, не помня вече, но първото издание беше много силно и невероятно вълнуващо. В него се включиха повече от 700 самодейци от Русенска, Шуменска, Софийска, Хасковска, Търговищка, Видинска и Великотърновска област.
Магията да си домакин на голям фолклорен форум си струваше всичките усилия, изразходени нерви, хилядите изговорени минути по телефона, хилядите уточнени дреболии и подробности. Когато отминат динамичните дни на подготовката, наистина започва празникът на великата сила на народната култура. Първото издание зададе модела, който след това спазвахме почти без корекции, толкова добре се бяхме справили с първоначалната визия.
За начало на фестивала се счита пъстрото шествие на колективите по главната улица. Първите пет години то бе водено от Златаришката духова музика. Подреждането в шествието винаги има определен ред: духовата музика или гостуващ/местен колектив, избран за водач, фестивално знаме и колективи на читалището домакин, след тях от две години се нарежда пъстра каруца, в която самодейците от групата за автентичен фолклор „Горазд” возят сладкия булгур – почерпка за всички гости, следват гостуващите колективи. Всеки сам преценява как ще се държи на фестивалното шествие – ще свири ли, ще пее ли, ще маха към зрителите. Шествието върви по централната улица, пресича площада и се подрежда пред откритата сцена на читалището. Следва – тържественото откриване, винаги от кмета на общината,  представяне на категориите, регламента, наградния фонд и журито. След официалната част се отслужва празничен водосвет за здраве и успехи на всички участници в надпреварата и се дава началото на първия състезателен ден. Като гледам първата програма – тази от 2008 г., се усмихвам и се умилявам – състезателна програма от 11,00 до 16,30 часа.
Къде останаха тези спокойни първи издания?
През 2008 г. фестивалът беше открит с малък концерт, но впоследствие той отпадна. Концертът се превърна в заключително събитие и веднага беше приет от участниците като морален стимул за добра изява.
Журито в състав: председател - Анелия Кирилова и членове -  Вяра Косева, Милчо Николов, Цветелина Георгиева и Нели Цветкова.
            Участници:
-          29 – певчески групи, от които 3 детски;
-          6 – танцови състава;
-          32 – индивидуални изпълнители, от които 20 деца.
            Наградите са купи и медали, както и грамоти.

            Голямата награда в първите четири издания се наричаше „Специална награда”, в първото издание бе връчена на танцов състав при НЧ „Самообразование” – село Капитановци, община Видин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!