Чудните мостове – древна родопска приказка

Природният феномен може да се посети от разклона за село Забърдо по пътя Асеновград - Смолян
Големият мост
Чудните мостове са природен феномен в Родопите. Можете да стигнете до тях по пътя от Асеновград към Смолян. Указателните табели ще ви отведат към разбит път, по който може да стигнете до скалния феномен. Завоите и дупките правят изкачването сериозно предизвикателство, но гледката напълно оправдава очакванията. Природните образувания се намират на 8 км от село Забърдо.
Преди да поемете към пътеката изградена около мостовете, можете спокойно да спрете на удобен паркинг. По него вече са разположили сергиите си местни възрастни жени, които продават в бурканчета и пликчета дъха на Родопите – билки и сладко от горски плодове. Цените са солидни, сладкото е сварено по съвременните технологии с желираща захар, която запазва цели плодовете и техния цвят.
Под паркинга се намира хижа Чудните мостове, която ако работи, може да ви предложи местни специалитети, мурсалски чай, палачинки с гореописаните сладка, традиционната „родопска мелба“, измишльотина на националната туристическа гастрономия, но невероятно вкусна, и други любими и обичани храни от чудната планина.
Големият мост
На място всеки турист научава, че Чудните мостове някога били пещера, образувала се под въздействието на водите на река Еркюприя. Тя ваела скалите, както си иска и така се родили чудните скални образувания, които в наше време привличат много туристи. Другото интересно, което трябва да се знае за Чудните мостове, е че се намират на солидната надморска височина от 1450 м.
Добавете надпис
Големият мост е с ширина около 15 м, а дължината му е приблизително 100 м. Малкият мост се намира на около 200 м от Големия и е с дължина 60 м. Височината достига 50 м, а арката му е 30 м. Има и трети малък мост, който е по-скоро пещера, в която водите на река Еркюприя изчезват и се появяват отново чак след километри.
Чудните мостове са обявени за природна забележителност през 1949 г., а от 2003 фигурират под № 85 в списъка със 100-те национални туристически обекта.

Река Еркюприя
Стара легенда разказва, че преди много години в землището на село Забърдо е имало много пастири с големи стада. Живеели си те добре, но като в стара легенда от някъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Пастирите страдали за загубените животни, но един ден намерили начин да се справят със змея. Натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили в гората. Лакомият змей глътнал горящото магаре. Праханта се разгоряла в стомаха му и разкъсвала вътрешностите му. За да се спаси от адския огън, змеят се наврял в малка пролука в земята. Разбира се, там умрял, а след стотици години, когато костите му изгнили, на тяхното място се образували големите скални арки и пролуки на Чудните мостове.
Малкият мост

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!