Бъчварство

Благодарение на Петър Дочев от Горно Абланово заснехме филмчето за бъчварството. Бай Петър, който е много сладкодумен, ни разказваше, че е наследил занаята от своя тъст.
Иначе правенето на дървени съдове - бъчви и бурета, е стар български занаят. Най-добрият материал за правене на дървени съдове е салкъмът, черницата или белия дъб. Майсторите определят какъв обем ще има бъдещия съд по специална формула. Така решават и колко дълги ще бъдат дъските, които изграждат съда. Дъната се изрязват кръгли, а при ръба са скосени. Дъното трябва да влезе точно в специален канал, изрязан във вътрешната част на съда. Тайна в правенето на буретата е „папурясването“. Дълги като лиани листа от блатна тръстика внимателно се усукват и се вмъкват между стените и дъното на съда.
Уплътняване с листа на тръстика се прави и между дъските, които изграждат самия съд. В този случай листата се подбират гъвкави и гладки. Майсторът допълнително изтънява с нож растителните уплътнения.
Обръчите се правят от метал. Според големината на бурето майсторът определя колко обръча ще го опасват. Снадката на обръчите застава на линията, където се слага канелката на бурето. Металните ленти стягат дъските като колани.
Майсторите
Майсторското умение гарантира, че нито една капка течност няма да изтече от дървения съд.

В бурета и бъчви се съхраняват най-ценните течности - това са водата и виното. Затова и занаятът бъчварство се пази векове наред. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!